11. Com faig lo gel de lli ?

Pos es molt facilet, la viritat (que ho se fer hasta io ...)

Primer t'explico que lo gel de lli, que algú ha batejat com a Moc Casolà, és com una gomina natural, més suau i nutritiva,i se pot fer servir per a varies coses:

* principalment , l'uso com a potingo, después d'haver rentat i aplicat suavitzant. La primera vegada que lo vaig provar no me va convèncer. Ara lo que faig és, después d'acabar tot lo que se fa a la dutxa, me poso primer lo gel de lli, i después lo potingo comprat:  jo uso un producte caret, que encara no t'he ne parlat. Però alguna Marisín de les que van vindre a la quedada i va agafar-ne del que vaig portar, m'ha dit que també se'l posa antes de l'espuma, mousse, ...  i que li agrada més com li queda que si no se'l posa.

* a vegades mos aixequem en lo pèl una miqueta xunguet, i volem sortir de casa més mones. Pots fer lo que diuen "refrescar", ja t'ho explicaré un altre dia. I per a n'això, fan servir aigua i una miqueta d'este moc casolà.

*hi ha qui s'ho posa en lo cabell sec, un bon rato antes de rentar-se lo pèl per aprofitar-ne totes les propietats.


Per a fer-ho los ingredients bàsics,imprescindibles i baratíssims són:

*llavors de lli (les pots trobar a qualsevol supermercat, les d'herboristeria costen algo més pero tenen més calitat)   te poden costar entre 1-3 euros una bossa per a un munt de preparacions
*aigua
* un casso
*algo per remenar
* un colador menudet 

Jo li poso també una mica de canyella en rama i una mica de romer. Li dona color, bona olor i ajuda a que es conserve millor (servix per a algo més, que ho vaig copiar del grup de Facebook, però si t'interessa, ho busques tu mateixa, Marisín 😎) .  Com en qualsevol recepta de cuina, hi ha mil variacions. També hi ha qui, una vegada acabat i fred, li posa alguna goteta d'oli d'argan. Com ja t'hai dit, de moment t'explico lo més bàsic, i después podràs anar fent variacions.

Per cada cullerada de llavors, posa una tassa d'aigua al casso i a bullir. 







Quan comença a bullir, baixa lo foc i ves remenant. Voràs que se va fent una mica més dens.  Mulla-hi una forquilla i quan veigues que les gotes que cauen a l'aixecar-la formen una línia contínua, és que ho tens al punt.


 Veus aquí lo filet, que és translúcid, com un moc ?


Cola-ho enseguida, si esperes a que se gele, se't fara una gelatina i no hi haurà manera de separar les llavors de lli del gel  .  No faces com io, que vaig aprofitar a estendre la roba i quan vaig anar a colar-ho me volia morir...   Un altre truco que he provat i m'agrada, és posar-les dins d'una bosseta d'estes de bisuteria i així és més fàcil de colar

 d'estes, segur que a casa ne tens més de una ...


Lo primer dia, fes esta cantitat. Hasta que li trobes lo punt.  Después pots provar de fer-ne més , guardar-ho en potets i congelar-ho.  A la nevera aguanta una mica més d'una setmana (posant-li la canyella, sense potser un parell de dies menos). I és un bon detallet per a regalar quan enganyes a una amiga a què prove lo Mètode

Les llavors cuites se poden minjar.  Marisín Clara, que ja saps que és una cuinera excelent i te un dels millors restaurants de Tortosa, les posa als cocs, a vegades. Així, a palo, van bé per ajudar a desatascar una miqueta los budells, ja m'entens ...

I resulta que aquella xica de Patikas Bisuteria, que va fer aquell video que te vaig recomanar que miresses, ha tingut la paciència i la bona voluntat d'explicar com lo fa ella i anar gravant lo procès.  Te dixo l'enllaç i segur que t'ajuda  VIDEO DE GEL DE LLI  . Li he copiat la idea de posar-ne una mica a una cubitera i congelar-ho però encara no hai fet servir

Au pos, ara es qüestió de posar-s'hi i provar. Trobaràs moltíssima més informació i més variacions per internet, però esta entrada és per a poguer començar a fer-lo.  Ja me diràs com te va

Andusien i a esforçar-se

Comentaris

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

4. Tinc los productes i ganes de començar, què me fa falta?